Menu
Blog / Sanatate

Detectare precoce, mamotest si senologia sanilor

Detectare precoce, mamotest si senologia sanilor

Autoexaminarea sanilor este recomandata pentru toate varstele. Chiar si la femeile care au o mamografie in mod regulat (screening bienal), autoexaminarea este inca utila. Daca vezi sau simtiti orice anomalie (un nodul, gropita in san, inflamatie, o adancitura in areola, o eruptie cutanata etc.), contacteaza medicul tau cat mai curand posibil sau medicul ginecolog.

Mamotestul (sau mamografia de screening)

O mamografie de screening (mamotest) este o mamografie care se efectueaza ca parte a screeningului unei populatii. Examenul este conceput pentru toate femeile cu varste cuprinse intre 50 si 69 de ani. Deoarece radiografia trebuie examinata de cel putin doi radiologi, nu este posibil sa se comenteze rezultatul direct dupa examinare.

Medicul va primi rezultatele detaliate trei saptamani mai tarziu. Experienta ne invata ca pentru aproximativ 95% dintre femei nu se constata anomalii si nu este necesara o examinare suplimentara.

In cazul unei anomalii, medicul tau iti va sugera o a doua intalnire pentru a efectua o ecografie si o biopsie.

Mamografie

O mamografie este o fotografie cu raze X a sanilor. Examenul dureaza aproximativ 10 minute. Pentru a obtine o radiografie de buna calitate, sanii ar trebui sa fie usor comprimati. Poate fi neplacut, dar este esential. Pentru a limita aceste senzatii neplacute, femeilor li se recomanda sa faca o mamografie, de preferinta intre a patra si a douasprezecea zi dupa inceperea menstruatiei.

Cand examenul clinic si/sau radiologic detecteaza o anomalie a sanului, se efectueaza de obicei o punctie. Punctia fie aduce inapoi putin lichid care poate fi imprastiat pe o lama (frotiu de aspiratie cu ac fin) sau un miez de tesut. Aceasta proba este data anatomo-patologului pentru examinare microscopica.

Cu toate acestea, nu ar trebui sa te alarmezi deoarece in 90% din cazuri, aceasta examinare suplimentara va arata ca nu este un cancer de san, ci o anomalie benigna.

De ce sa faci o mamografie/mamotest?

O mamografie poate detecta anomalii precoce la nivelul sanilor. Cu cat este descoperit mai devreme cancerul de san, cu atat sunt mai mari sansele de remisie completa si de tratament conservator, prevenind indepartarea sanului.

Sfaturi practice inainte de a merge pentru o mamografie/mamotest

  • Incearca sa porti o bluza deoarece va trebui sa te dezbraci pana la talie
  • Evita bijuteriile de la gat.
  • De asemenea, evita deodorantul, cremele sau pudrele.
  • Nu uitati sa iti aduci cartea de identitate si referinta mamografiei anterioare, daca a fost facuta in alt centru.
  • Adu scrisoarea de recomandare/prescriptie de la medicul/ginecologul tau sau invitatia de la centrul de screening.

Evaluarea completa a sanilor

In afara de aceste examene de screening, toate femeile pot fi, de asemenea, examinate, dar au nevoie de o reteta de la medicul curant sau ginecolog pentru senologie Cluj.

Daca observi ceva suspect cu privire la sani, simti durere sau esti ingrijorat, consulta-ti medicul sau ginecologul cat mai curand posibil. El iti va da o reteta pentru o mamografie de diagnostic (evaluare completa a senologiei).

Dupa mamografie, daca este necesar, se vor efectua examinari suplimentare, cum ar fi o ecografie si / sau o punctie si / sau o biopsie.

No Comments

    Leave a Reply

    For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

    I agree to these terms.