Menu
Agricultura

Grau: Cum sa il cresteti acasa?

Grau Cum sa il cresteti acasa

Graul, cunoscut si sub numele de iarba de orz, se gasea pana de curand doar in colturile pasionatilor de sanatate si in magazinele de produse naturale cu baruri de sucuri. Astazi, insa, sucul obtinut din el, care este verde si foarte proaspat, este adesea ales ca supliment natural.

Sucul de grau sau de orz este in cea mai mare parte proaspat, de culoare verde inchis, si poate fi cumparat proaspat preparat; puteti cumpara o varianta sub forma de pudra pe care sa o amestecati cu apa sau puteti cumpara iarba in tuburi practice si sa o folositi acasa pentru a face suc din ea, folosind extractoare speciale.

In cele din urma, de ce nu plantati samanta grau Esenzi pentru a germina si a creste grau direct acasa. Sa vedem impreuna ce pasi sunt necesari.

Cum sa alegeti semintele?

Decizia de a cultiva grau acasa este o practica care aminteste foarte mult de producerea altor germeni, cum ar fi lucerne sau varza, folosind un germinator clasic, una dintre cele mai utile ustensile in bucataria vegana.

Alegerea cu adevarat importanta este achizitionarea semintelor, care trebuie sa fie netratate si, de preferinta, cultivate organic. Semintele de grau pot fi gasite in majoritatea magazinelor de produse naturale bine aprovizionate, dar pot fi achizitionate cu usurinta si online.

Unde si cum sa creasca graul?

Odata gasite semintele, cultivarea se poate face in doua moduri: cu ajutorul unui germinator de grau (sau germinator cu 1 strat) sau prin semanare directa intr-un substrat pamantesc, intr-un ghiveci de interior, nu prea adanc, ci mai degraba lat (in acest scop se foloseste in general o farfurie si nu un ghiveci adevarat).

In acest din urma caz, cerinta este sa existe un drenaj bun, fara stagnare. In general, se foloseste argila naturala expandata intr-un prim strat generos, care este apoi acoperit cu pamant de ghiveci in care se insamanteaza graul. In cazul semanatului prin germinare, recoltarea poate avea loc de cel mult 1 sau 2 ori, iar in celalalt chiar de 3 sau 4 ori, dar va necesita mai multa atentie.

Un experiment pe care l-am facut cu ceva timp in urma a fost sa seman orz intr-o cutie de carton (curata) pentru alimente, care a fost apoi transformata in compost la sfarsitul ciclului, fara a produce deseuri.

Activarea semintelor este simpla: inmuiati-le in apa proaspata timp de 12 ore

Lasati-le sa germineze. Scurgeti apa si pregatiti tava de germinare sau substratul de sol. Asezati semintele intr-un strat destul de gros pe substratul ales. Udati cu un pahar de apa si continuati sa clatiti si sa udati semintele din germinator sau sa mentineti substratul solului bine hidratat daca ati semanat graul in pamant.

Procedati astfel timp de 2-3 zile, pana cand vedeti ca apar primele germeni. Dupa 7-10 zile, cresterea se va desfasura luxuriant. Recoltati graul proaspat. Odata ce tulpinile au ajuns la o inaltime de aproximativ 15-20 de centimetri, puteti incepe sa mancati graul. Folosind o foarfeca din otel inoxidabil, se taie cantitatea necesara pentru a umple o ceasca de cafea cu sucul extras.

Avantajele cerealelor asupra sanatatii

Unele carti populare despre dieta spun ca ar trebui sa renunti la grau sau gluten pentru a pierde kilogramele. Dar USDA recomanda consumul zilnic de cereale , iar cel putin jumatate dintre acestea ar trebui sa fie cereale integrale. Cu exceptia cazului in care aveti boala celiaca, intoleranta la gluten sau un alt motiv pentru a reduce, nu doriti sa pierdeti beneficiile pentru sanatate ale cerealelor integrale.

Cerealele integrale au toate partile miezului original – tarate, germeni si endosperm – in proportiile originale, explica Keri Gans, un dietetician inregistrat in New York City. In boabele rafinate, taratele si germenii sunt indepartate. (Cautati cuvantul „intreg” – fie cereale integrale, fie grau integral.)

De asemenea, asigurati-va ca boabele sunt unul dintre primele trei ingrediente enumerate pe eticheta, recomanda Wesley Delbridge, RD, purtator de cuvant al Academiei de Nutritie si Dietetica.

O stampila „bob integral” de la Consiliul pentru grau integral indica ca in interior este cel putin o jumatate de portie de cereale integrale. Si nu va lasati pacaliti de painea care arata sanatoasa pentru ca este maro. Poate fi doar colorata cu melasa sau zahar brun.

Fibrele sunt un motiv important pentru a consuma cereale integrale. Adultii au nevoie de aproximativ 25 pana la 35 de grame de fibre zilnic, iar cerealele integrale contin doua tipuri – solubile si insolubile – care sunt ambele benefice pentru sanatatea dumneavoastra. Veti obtine 5,8 grame de fibre in doua felii de paine de secara inchisa, dar numai 1,9 grame din aceeasi cantitate de paine alba. Si veti obtine 5,5 g de fibre la 1/2 cana de orez brun, comparativ cu 2 grame de orez alb nefiert  si doar 0,7 la o portie de orez instant.

Deoarece se digera lent, fibrele te ajuta sa te simti mai plin mai mult timp. Iar beneficiile fibrelor pentru sanatate sunt bine cunoscute – pot ajuta la controlul zaharului din sange, la scaderea colesterolului LDL sau „rau” si la reducerea riscului de cancer de colon.

 

No Comments

    Leave a Reply

    For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

    I agree to these terms.