Menu
Auto / Blog

Vopsirea electrostatica, ce trebuie sa stii

Vopsirea electrostatica, ce trebuie sa stii

Pictura electrostatica este un proces utilizat pentru a acoperi un material cu un film de rasina. Pentru a obtine acest efect, se utilizeaza o tehnica de electrodepozitie. Aflati cum functioneaza acest serviciu pentru dumneavoastra si avantajele utilizarii acestei vopsele.

Particulele de vopsea, lichide sau pulbere, sunt incarcate electrostatic, nebulizate si acopera un obiect cu o sarcina opusa (incarcata anterior).

Prin urmare, o forta rezultata va actiona asupra particulelor de vopsea intre fortele mecanice legate de actiunea aerului comprimat si cele de atractie Coulomb intre sarcinile semnului opus. Astfel, particulele vor acoperi complet articolul. Vezi aici care sunt etapele vopsirii in camp electrostatic.

Proces de vopsire

Acoperirea cu pulbere electrostatica este un proces in care este aplicat electrostatic pe o suprafata cu pulbere uscata plutitoare, care trebuie apoi supusa unei temperaturi de coacere sau de intarire pentru a topi particulele de rasina aderente la obiect.

Aplicarea vopselelor electrostatice se efectueaza in spatii adecvate pentru a putea plasa sarcinile la elementele care trebuie vopsite si la pistolul cu care se efectueaza vopsirea. Spatiul trebuie sa fie larg, deoarece multe dintre piesele sau partile care sufera acest proces au o dimensiune mare.

Odata ce sarcina (negativa si pozitiva) este plasata, arma este activata astfel incat particulele sa poata fi atrase de elementele care urmeaza sa fie vopsite.

Odata ce procesul este terminat, se acorda un moment pentru a termina impregnarea vopselei in intregul produs; Revizuirea pieselor trebuie sa fie aprofundata, deoarece pot exista puncte mici in care vopseaua nu a intrat complet.

Diferentele dintre vopseaua electrostatica cu pulbere si vopselele electrostatice conventionale

In general, ambele procese sunt complet diferite, atat in proces, durabilitate, finisare si chiar ecologice.

Aici puteti vedea o lista a diferentelor dintre vopseaua traditionala si vopseaua electrostatica pulbere si de ce aceasta din urma este cea mai buna optiune:

  • Deseurile de acoperire cu pulbere sunt organice si cu un nivel scazut de volatilitate, in comparatie cu vopseaua traditionala.
  • Stratul de pulbere creeaza un strat mai gros,” non-run-off” ca si celelalte metode de vopsire.
  • Vopseaua traditionala poate fi adesea neregulata datorita numeroaselor straturi cu care trebuie sa fie acoperita si poate avea, de asemenea, un aspect oarecum neuniform, nu ca vopseaua cu pulbere electrostatica, care necesita doar o singura trecere.
  • Procesul de acoperire cu pulbere, asa cum s-a mentionat mai sus, desi riguros, este cu siguranta destul de simplu;Spre deosebire de procesele traditionale de pictura, care nu arata cu adevarat bine la prima trecere si pot fi dificil de atins in toate colturile piesei care urmeaza sa fie pictata.
  • Din fericire, din moment ce acoperirea este pudra, nu pierdeti de fapt atat de mult material, deoarece excesul de vopsea poate fi reciclat, astfel incat deseurile de praf sunt minime… spre deosebire de acoperirea traditionala a vopselei, care nu poate fi reciclata.
  • Acoperirea cu pulbere ofera industriilor o gama larga de modele, texturi si efecte speciale care sunt imposibil de creat cu orice alta metoda traditionala de vopsire.

Cum functioneaza energia statica?

Electricitatea statica este un dezechilibru al sarcinilor electrice in interiorul sau pe suprafata unui material sau intre materiale. Incarcarea ramane pana cand se poate indeparta prin intermediul unui curent electric sau a unei descarcari electrice . Electricitatea statica este numita in contrast cu electricitatea actuala , unde sarcina electrica circula printr-un conductor electric sau spatiu si transmite energie.

O sarcina electrica statica poate fi creata ori de cate ori doua suprafete contacteaza si s-au uzat si s-au separat, iar cel putin una dintre suprafete are o rezistenta ridicata la curent electric (si, prin urmare, este un izolator electric ). Efectele electricitatii statice sunt familiare pentru majoritatea oamenilor, deoarece oamenii pot simti, auzi si chiar vedea scanteia pe masura ce excesul de incarcare este neutralizat atunci cand este adus aproape de un conductor electric mare (de exemplu, o cale catre pamant) sau o regiune cu o sarcina in exces de polaritate opusa (pozitiva sau negativa). Fenomenul familiar al unui soc static – mai precis, o descarcare electrostatica  – este cauzat de neutralizarea unei sarcini.Materialele sunt facute din atomi care sunt in mod normal neutri din punct de vedere electric, deoarece contin un numar egal de sarcini pozitive ( protoni in nucleele lor ) si sarcini negative ( electroni in „ cochilii ” care inconjoara nucleul). Fenomenul electricitatii statice necesita o separare a sarcinilor pozitive si negative. Cand doua materiale sunt in contact, electronii se pot muta de la un material la altul, ceea ce lasa un exces de sarcina pozitiva pe un material si o sarcina negativa egala pe celalalt. Cand materialele sunt separate, ele pastreaza acest dezechilibru de sarcina.

Arahide din polistiren care se agata de blana unei pisici din cauza electricitatii statice. Acest efect este, de asemenea, cauza agatarii statice in haine.

Electronii pot fi schimbati intre materiale la contact; materialele cu electroni slab legati tind sa-i piarda, in timp ce materialele cu invelisuri exterioare putin umplute tind sa-i castige. Acest lucru este cunoscut sub numele de efect triboelectric si are ca rezultat un material sa devina incarcat pozitiv, iar celalalt incarcat negativ. Polaritatea si puterea sarcinii pe un material odata ce acestea sunt separate depind de pozitiile lor relative in seria triboelectrica . Efectul triboelectric este cauza principala a electricitatii statice, asa cum se observa in viata de zi cu zi si in demonstratiile obisnuite de stiinta de liceu care implica frecarea diferitelor materiale (de exemplu, blana impotriva unei tije acrilice). Separarea sarcinii induse de contact face ca parul sa se ridice si provoaca „agatare statica ” (de exemplu, un balon frecat de par devine incarcat negativ; atunci cand este aproape de un perete, balonul incarcat este atras de particulele incarcate pozitiv din perete si se poate „agata” de el, parand a fi suspendat impotriva gravitatiei) .

No Comments

    Leave a Reply