Menu
Blog / Frumusete

Afla ce este tartrul de pe dinti si cum sa-l indepartezi

Afla ce este tartrul de pe dinti si cum sa-l indepartezi

Un strat dur, galbui, sau chiar maro, tartrul este o calcifiere pe dinti. Pe langa disconfortul estetic cauzat de un zambet mai putin atragator, tartrul poate provoca probleme bucale grave daca nu este indepartat corespunzator. Asadar, pentru a te ajuta in lupta impotriva acestui raufacator, descriem mai jos principalele recomandari si cateva sfaturi importante.

Cum apare tartrul?

Tartrul dentar nu este altceva decat o placa bacteriana calcifiata care poate acoperi dintii si chiar o parte a gingiei. Totusi, spre deosebire de placa care este practic incolora, in aceasta formatiune minerala este mai frecventa o culoare maro sau galbena.

Se dezvolta ca urmare a igienei bucale proaste, periajului inadecvat si a lipsei folosirii atei dentare si a apei de gura, mai ales dupa consumul de alimente bogate in zaharuri. Daca nu este indepartata, aceasta calcificare provoaca pete pe dinti, deoarece tartrul este poros si absoarbe mai usor pigmentii precum ceai, cafea, tigari etc.

Tipuri de tartru

Exista doua tipuri de tartru. Primul este supragingival, care se formeaza in partea vizibila a dintelui si poate fi identificat chiar de pacient la verificarea in oglinda, deoarece se afla deasupra gingiei si are o coloratie caracteristica de mineralizare.

Al doilea tip de tartru este subgingival. Acest lucru nu poate fi vazut deoarece este atasat de dinte sub linia gingiei. Culoarea sa este, de asemenea, diferita, mai inchisa si chiar verzuie.

Tartrul poate cauza probleme bucale

Tartrul favorizeaza aparitia cariilor, a problemelor gingiilor si a respiratiei urat mirositoare, deoarece deschide calea cresterii placii bacteriene si ocupa mai mult spatiu in structurile bucale. De acolo, bacteriile se vor hrani cu microorganismele si resturile de alimente prezente.

Deci, ceva initial inofensiv, poate deveni o mare pacoste si chiar poate provoca pierderea dintilor. Prezenta tartrului are consecinte asupra zambetului, facilitand aparitia unor boli precum gingivita si parodontoza, care pot duce la pierderea dintilor.

Indepartarea tartrului se face doar la stomatolog!

Cand tartrul este deja bine aderat de dinti, igiena orala de una singura nu mai este utila pacientului pentru a scapa de el. Aceasta placa calcifiata trebuie indepartata de un stomatolog calificat cu ajutorul instrumentelor de razuit dentare.

In timpul consultatiei se efectueaza o curatare in profunzime, care indeparteaza tartrul si lasa zambetul sanatos si lipsit de murdarie.

Desi pare simplu, poate fi necesara repetarea procedurii la o a doua vizita atunci cand cantitatea de tartru calcificat este mare. De asemenea, indepartarea supragingivala si subgingivala sunt diferite; Tartrul de sub gingie necesita o tehnica mai rafinata pentru razuire si de obicei mai multe consultatii pentru indepartarea lui.

Retetele de casa dauneaza dintilor

Sub nicio forma nu trebuie sa faci tratamente la domiciliu pentru indepartarea tartrului! Otetul, lamaia si bicarbonatul de sodiu sunt componente acide si abrazive, care uzeaza smaltul dintilor, cresc sensibilitatea si sansele de a dezvolta carii si alte leziuni. Ai grija!

Este posibil sa previi tartrul cu obiceiuri corecte

Cel mai bun mod de a preveni formarea tartrului este mentinerea obiceiurilor cunoscute de igiena orala, cum ar fi periajul si folosirea Piuma Mouthwash: apa gura dupa mesele principale si inainte de culcare. Acest lucru scade acumularea de resturi alimentare si bacterii.

In plus, o dieta echilibrata poate ajuta si ea foarte mult: evita zaharurile si carbohidratii, deoarece acestea favorizeaza reproducerea bacteriilor in gura. In cele din urma, viziteaza regulat medicul dentist pentru ca acesta sa poata urmari profesional dantura ta si sa iti asigure un zambet sanatos!

No Comments

    Leave a Reply