Menu
Blog / Casa si gradina

Cand a aparut cozonacul de fapt?

Cand a aparut cozonacul de fapt?

De Craciun, de Paste sau cu ocazia oricarei alte sarbatori crestine, gospodinele folosesc faina alba din grau superioara pentru cozonaci, pentru a face acasa, cei mai deliciosi cozonaci.

Alte femei in schimb, isi indreapta atentia spre cozonaci gata facuti de la Boromir Market (locul de unde puteti cumpara si faina alba din grau superioara pentru cozonaci), si isi aleg de aici diferite sortimente de cozonaci.

Este firesc acest lucru, in conditiile in care nu mai trebuie sa piarda timp in bucatarie facand cozonacii, iar cei de la Boromir sunt mai buni decat cei de casa, si sunt facuti cu faina alba din grau superioara pentru cozonaci).

Ei bine, indiferent ca discutam despre cozonacul facut acasa sau despre cel de la Boromir, romanii sustin ca acesta este un desert traditional romanesc, si ca ne apartine noua romanilor.

Daca intrebi un bulgar insa, acesta cu siguranta iti va raspunde scurt si la obiect: Kozunak (asa au denumit bulgarii cozonacul), este un desert traditional care le apartine. Italienii in schimb au Panettone.

In aceste conditii, in mod evident intervine intrebarea: “Cand a aparut cozonacul de fapt?”. Ei bine, nu se stie exact anul in care a aparut cozonacul, dar daca alegeti sa cititi acest articol pana la final, puteti afla unele informatii foarte interesante despre acest desert atat de delicios, care este prezent in fiecare casa din Romania de sarbatori.

Asadar, cozonacul nu ne apartine nici noua, nici bulgarilor, nici italienilor. S-au gasit dovezi concrete ca inca din vremea egiptenilor Antici, adica de acum aproximativ 4000 de ani, se facea paine si cozonaci. Inca din acele timpuri exista drojdie, si au fost gasite unele descoperiri arheologice din Egiptul Antic, ale unor cuptoare pentru copt.

Ei bine, in aceste conditii este firesc ca nu discutam despre un desert traditional romanesc, bulgar sau italian. Apoi, tot in antichitate, grecii erau renumiti datorita cozonacilor pe care ii faceau, si pe care i-au denumit “Plakous”. Acestia faceau cozonaci cu miere si presarati cu nici, iar Chrysippus din Tyana a spus ca a mancat prima data in Creta un cozonac cu miere si nuci.

In acea perioada, de la egipteni au “furat” drojdia si romanii, care au facut tot felul de cozonaci cu seminte si cu fructe uscate. Acestia faceau doua sortimente de cozonaci la inceput, dintre care cel pe care l-au numit Libum era oferit ca ofranda zeilor, iar Placenta era cozonacul cu stafide, branza si alune, pe care il mancau romanii.

Apoi, cozonacul in Evul Mediu a devenit in Europa din ce in ce mai popular, iar in anul 1718 a aparut prima reteta de cozonac intr-o revista de bucate, in Marea Britanie mai exact. Cozonacii respectivi erau lungi si ingusti, iar britanicii si acum respecta traditia.

Francezilor le-a placut atat de mult cozonacul incat, l-au inclus in meniul lor de zi cu zi, ca al treilea fel de mancare (desertul) in secolul al XIX-lea.

Asadar, cozonacul exista inca din cele mai vechi timpuri, si cu siguranta nu se poate spune ca ne apartine noua reteta originala sau bulgarilor si nici italienilor. Cert este faptul ca majoritatea specialistilor in gastronomie sustin acelasi lucru, si anume ca reteta apropiata de cea pe care azi o cunoastem cu totii, a devenit consacrata in secolul al XIX-lea, in Europa.

Mai putin conteaza insa cine a facut consacrata reteta cozonacului. Important este ca avem ocazia sa mancam de sarbatori, si oricand dorim, cei mai buni cozonaci. Avem acum posibilitatea de a ne alege sortimentul preferat de cozonac, iar Boromir Market vine in intampinarea noastra cu cei mai buni cozonaci cu crema cacao si rahat, si nu numai.

No Comments

    Leave a Reply

    For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

    I agree to these terms.