Menu
Blog / Sanatate

Ce este cancerul de san?

Ce este cancerul de san?

Cancerul de san este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer depistat la femei. Majoritatea femeilor diagnosticate cu cancer de san au peste 50 de ani, dar femeile mai tinere avea si ele de-asemenea la randul lor, cancer de san.

Aproximativ 1 din 8 femei sunt diagnosticate cu cancer de san in timpul vietii lor. Exista sanse mari de recuperare daca este detectat printr-o elastografie Cluj Napoca sau alta procedura, intr-un stadiu incipient.

Din acest motiv, este vital ca femeile sa isi verifice sanii in mod regulat pentru orice schimbari si sa aiba intotdeauna orice modificari examinate de un medic de familie. In cazuri rare, barbatii pot fi diagnosticati si cu cancer de san.

Simptomele cancerului de san

Cancerul de san poate avea mai multe simptome, dar primul simptom vizibil este de obicei, o anomalie sau o zona de tesut mamar ingrosat. Majoritatea tumorilor de san nu sunt canceroase, dar este intotdeauna cel mai bine sa va fie verificate de un medic.

De asemenea, ar trebui sa vedeti un medic de familie daca observati unul dintre aceste simptome:

  • modificare a dimensiunii sau a formei unuia sau a ambilor sani.
  • evacuare din oricare dintre sfarcurile dvs., care pot fi strecurate cu sange.
  • umflatura in oricare dintre axile tale.
  • eruptie pe sfarc sau in jurul sfarcului tau.
  • schimbare a aspectului sfarcului, cum ar fi sa fii scufundat in san.
  • Durerea la san nu este de obicei un simptom al cancerului de san.

Cauzele cancerului de san

Cauzele exacte ale cancerului de san nu sunt pe deplin intelese. Cu toate acestea, sunt cunoscuti anumiti factori care cresc riscul de cancer la san.

Acestoa includ:

  • varsta – riscul creste pe masura ce imbatraniti.
  • istoric familial de cancer de san.
  • un diagnostic anterior al cancerului de san.
  • tumora anterioara necanceroasa (benigna) a sanului.
  • a fi inalt, supraponderal sau obez.
  • consumul de alcool.

Diagnosticarea cancerului de san

Dupa examinarea sanilor, un medic de familie va poate recomanda sa treceti pe la o clinica de cancer de san specializata pentru teste suplimentare. Aceasta poate include screeningul mamar (mamografie), o elastografie Cluj Napoca, sau luarea unui mic esantion de tesut mamar pentru a fi examinat la microscop (o biopsie).

Tipuri de cancer de san

Exista mai multe tipuri diferite de cancer de san, care se dezvolta in diferite parti ale sanului. Cancerul de san este adesea impartit in:

  • cancer de san neinvaziv (carcinom in situ) – gasit in canalele de san (carcinom ductal in situ sau DCIS) care nu s-a raspandit in tesutul mamar care inconjoara canalele. Cancerul de san neinvaziv se gaseste, de obicei, in timpul unei mamografii.
  • cancer de san invaziv – unde celulele canceroase s-au raspandit prin captuseala conductelor in tesutul mamar din jur. Acesta este cel mai frecvent tip de cancer de san.

Alte tipuri mai putin frecvente de cancer de san includ:

  • cancer de san lobular invaziv (si pre-invaziv).
  • cancer mamar inflamator.
  • Boala Paget a sanului.

Este posibil ca cancerul de san sa se raspandeasca in alte parti ale corpului, de obicei prin sange sau ganglionii axilari. Acestea sunt mici glande limfatice care filtreaza bacteriile si celulele din glanda mamara. Daca se intampla acest lucru, este cunoscut sub numele de cancer de san secundar sau metastatic.

Screeningul cancerului de san

Screeningul mamografic, in care sunt luate imagini cu raze X ale sanului, este cel mai frecvent mod disponibil de a gasi o modificare a tesutului sanului (leziune) intr-un stadiu incipient. Cu toate acestea, trebuie sa stiti ca o mamografie nu poate detecta unele tipuri de cancer mamar.

De asemenea, va poate creste sansele de a face teste si interventii suplimentare, inclusiv interventii chirurgicale, chiar daca nu sunteti afectat de cancerul de san. Femeilor cu un risc mai mare decat media de a dezvolta cancer de san, li se poate oferi screening si testare genetica pentru afectiune.

Deoarece riscul de cancer de san creste odata cu varsta, toate femeile cu varsta cuprinsa intre 50 si 70 de ani sunt invitate la screeningul cancerului de san la fiecare 3 ani.

Femeile cu varsta peste 70 de ani, au de asemenea dreptul la screening si pot aranja o programare prin intermediul GP-ului sau al unitatii locale de screening.

 

No Comments

    Leave a Reply