Menu
Sanatate

Ce este inteligenta emotionala?

Ce este inteligenta emotionala

Inainte de a incerca sa ghicim sentimentele si gandurile altora, este esential sa invatam sa le recunoastem pe ale noastre pentru a sti cum vom reactiona la fiecare situatie. Pentru aceasta, tocmai, inteligenta emotionala este necesara.

Inteligenta emotionala se refera la capacitatea de a ne cunoaste si gestiona propriile emotii si sentimente si de a le recunoaste atat in noi insine, cat si in ceilalti. In plus, aceasta abilitate implica sa stim cum sa ne gestionam relatiile interpersonale.

Acest termen a fost popularizat de Daniel Goleman, un psiholog american care a publicat o carte in 1995 cu acelasi nume, Inteligenta emotionala. De atunci, a devenit din ce in ce mai important in diferite domenii, cum ar fi cresterea copiilor.  Vezi aici curs inteligenta emotionala Goleman.

Lucrul interesant despre aceasta abilitate este relatia sa cu bunastarea mentala, stima de sine si starea de spirit pozitiva. Persoanele cu inteligenta emotionala bine dezvoltata inteleg mai bine emotiile celorlalti; in plus, ei cred in ei insisi, doresc sa dea si sa se concentreze pe solutii in rezolvarea problemelor.

Dimpotriva, persoanele care nu reusesc sa-si controleze lumea emotionala isi cresc sansele de a suferi de anumite probleme. Printre acestea se numara probleme in cadrul familiei, in relatii sociale sau chiar tulburari de dispozitie.

Clave pentru dezvoltarea inteligentei emotionale

  1. Stim ce emotii experimentam si de ce

Cand ne enervam, ne certam sau primim laude sau afectiuni, putem petrece cateva secunde analizand sentimentele si emotiile noastre. Trebuie sa ne gandim de unde provin si care sunt acestea.

Recunoscandu-le, in unele situatii vom putea sa le gestionam si sa minimizam impactul lor asupra comportamentului si dispozitiei noastre, in special de catre cei care sunt negativi.

  1. Percepe relatiile dintre sentimente, ganduri si actiuni

Este foarte important sa stiti cum sa detectati relatiile dintre aceste trei componente. De multe ori un gand negativ duce la emotii negative si acest lucru, la randul sau, in acte pe care le putem regreta mai tarziu. Ele apar din cauza modului nostru de a interpreta ceea ce se intampla in mintea noastra, care apoi devine un cerc vicios.

Albert Einstein a spus-o deja: Nu ne putem rezolva problemele cu aceleasi modele de gandire cu care le-am creat”.”

Prin urmare, este convenabil sa ne asiguram de gandurile noastre si sa nu incercam sa deducem sau sa ghicim sentimentele sau emotiile restului; in aceste cazuri, o procedura proasta poate avea consecinte devastatoare, atat pentru noi insine, cat si pentru altii.

  1. Creaza obiceiuri mentale care favorizeaza talentele noastre

Prin acest punct, ne referim la faptul ca, datorita capacitatii noastre excelente de a invata, putem invata sau dezvolta acele abilitati care ne ofera o mai mare bunastare personala si sociala. Pe scurt, sa ne cunoastem intotdeauna putin mai mult nu este niciodata suficient.

 

  1. Educati-va in inteligenta emotionala din copilarie

Tot ceea ce invatam din copilarie devine mai inradacinat in viata noastra. Inteligenta emotionala este o calitate care, invatata de la o varsta frageda, poate ajuta in multe dintre etapele dificile care sunt traversate pana la varsta adulta.

Ce este inteligenta emotionala?

Inteligenta emotionala (IE) se refera la capacitatea de a percepe, controla si evalua emotiile. Unii cercetatori sugereaza ca inteligenta emotionala poate fi invatata si intarita, in timp ce altii sustin ca este o caracteristica innascuta.

 

Abilitatea de a exprima si controla  emotiile  este esentiala, dar la fel este si abilitatea de a intelege, interpreta si raspunde la emotiile celorlalti. Imaginati-va o lume in care nu puteti intelege cand un prieten se simte trist sau cand un coleg de munca este furios. Psihologii se refera la aceasta abilitate ca inteligenta emotionala, iar unii experti chiar sugereaza ca poate fi  mai importanta decat IQ -ul  in succesul tau general in viata.

Au aparut o serie de evaluari diferite pentru a masura nivelurile de inteligenta emotionala. Astfel de teste se incadreaza in general in unul din doua tipuri: teste de auto-raport si teste de abilitati.

Testele de auto-raportare sunt cele mai frecvente, deoarece sunt cele mai usor de administrat si de punctat. La astfel de teste, respondentii raspund la intrebari sau afirmatii prin evaluarea propriilor comportamente. De exemplu, pe o afirmatie precum „Adesea simt ca inteleg cum se simt altii”, un testator ar putea descrie afirmatia ca fiind dezacord, oarecum dezacord, de acord sau complet de acord.

Testele de abilitati, pe de alta parte, implica ca oamenii sa raspunda la situatii si apoi sa le evalueze abilitatile. Astfel de teste necesita adesea ca oamenii sa-si demonstreze abilitatile, care sunt apoi evaluate de o terta parte.

Testul de inteligenta emotionala Mayer-Salovey-Caruso (MSCEIT) este un test bazat pe abilitati care masoara cele patru ramuri ale modelului EI al lui Mayer si Salovey. Cei care sustin testul indeplinesc sarcini menite sa-si evalueze capacitatea de a percepe, identifica, intelege si gestiona emotiile.

Inventarul de competente emotionale si sociale (ESCI)  se bazeaza pe un instrument mai vechi cunoscut sub numele de Chestionar de autoevaluare si implica faptul ca oamenii care cunosc individual ofera evaluari ale abilitatilor acelei persoane in mai multe competente emotionale diferite. Testul este conceput pentru a evalua abilitatile sociale si emotionale care ajuta la distingerea oamenilor ca lideri puternici.

No Comments

    Leave a Reply

    For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

    I agree to these terms.