Menu
Blog / Constructii

Tevile si principalele lor utilizari si caracteristici

Tevile si principalele lor utilizari si caracteristici

Tevile sunt utilizate pe scara larga in principal in instalatiile sanitare, dar sunt utilizate si in sectorul electric, cum este cazul canalizarii circuitelor -unde cablurile trec in interiorul peretilor.

Este important sa cunoastem materialul care alcatuieste conducta si principalele sale caracteristici, deoarece acest lucru va depinde de tipul de produs pe care trebuie sa il achizitionam pentru a lua cea mai buna decizie atunci cand cumparam. Trebuie avut in vedere faptul ca nu toate aceste materiale indeplinesc aceleasi functii si nici nu au aceeasi durata sau o rezistenta similara.

Cele mai frecvent utilizate tevi in instalatiile de acasa sunt:

  • PVC sanitar: acestea sunt gri sau albe si sunt utilizate pentru conexiunile tevilor care transporta lichidele canalului de scurgere sau sanitare. Pentru lucrul cu acest produs, este necesar sa aveti adezivi speciali.
  • Presiune PVC sau hidraulica: acestea sunt albastre sau verzi (irigare) si sunt utilizate pentru transportul apei reci in apa potabila si de irigare. Imbinarile lor sunt realizate cu un adeziv specific pentru acest material.

Clorura de polivinil (cPVC): Acestea sunt de culoare alba si sunt utilizate pentru a transporta apa calda sau rece in instalatiile de apa potabila menajera. In interior pot avea fir de bronz pentru a se alatura cu sistemele de cupru existente, sau netede pentru a se alatura cu un adeziv specific.

Polietilena aleatorie (PPR): Acestea sunt verzi sau albe si sunt utilizate pentru a transporta apa calda sau rece. Articulatiile lor sunt topite prin intermediul caldurii.

Cupru: utilizat pentru transportul apei calde si reci, gazului sau aburului in instalatii de uz casnic sau industrial. Pentru unirea sa ar trebui sa se utilizeaza sudarea cu lanterna.

 Tevi pentru constructia casei- Acestea sunt de cele mai multe ori din fier si au o culoare gri inchis. Sunt folosite in constructia caselor precum si in intarirea grinzilor, sapelor etc.

Ai nevoie de teava patrata pt. o structura puternica si rezistenta? Intra pe link si vei gasi tot ce ai nevoie!

Tubul patrat: caracteristici, fabricare, taiere si utilizare

Tubul patrat este utilizat in general in scopuri structurale si de intretinere, cum ar fi constructia de cladiri, balustrade si indicatoare. Se masoara prin dimensiunile si grosimea exterioara, luand peretii exteriori (care au aceeasi dimensiune) si apoi grosimea peretelui- are multiple avantaje fata de tubul rotund.

Avantaje fata de tubul rotund

In ceea ce priveste diferenta fata de tubul rotund, acesta are unele avantaje, cum ar fi o greutate mai mare pe inch, o caracteristica foarte apreciata in constructia structurilor grele, pe langa rezistenta si fiabilitatea pe care le ofera atunci cand directia fortei (abaterea orizontala si verticala) este cunoscuta sau controlata. Tubul patrat permite, de asemenea, sudarea mai usoara a mai multor tuburi, unindu-le capetele.

De asemenea, este mai usor de depozitat decat un tub rotund, stivuindu-l.

Materiale si masuratori pentru tuburi patrate

Cele mai frecvent utilizate materiale pentru fabricarea acestui tip de tub sunt aluminiul si otelul, desi fierul este, de asemenea, utilizat pe scara larga pentru duritatea sa in structurile in care riscul de rugina nu este relevant. Acestea sunt disponibile in multe lungimi de depozitare, care in mod normal variaza de la 60 cm la 7 metri, desi pot fi facute la comanda.

Standardul european care reglementeaza fabricarea tuburilor structurale este standardul EN 10210.

Tubul patrat din aluminiu

Aluminiul este un metal mai usor decat otelul (de trei ori), deci este foarte apreciat in fabricarea componentelor metalice, in special in sectoarele legate de transport.

Acesta este motivul pentru care tubul patrat din aluminiu este utilizat in special in industria auto si aerospatiala, precum si in bariere, usi, garduri, balustrade, biciclete si productie in general, si este punctual pentru structuri mari, cum ar fi constructia de locuinte, unde rezistenta sa moderata este necesara fara greutatea suplimentara a otelului.

Cu toate acestea, in locurile cu temperaturi extreme, aluminiul risca sa fie distrus, deoarece are o rezistenta mai mica la coroziune decat otelul.

In general, tubul patrat din aluminiu ofera:

  • Greutate mai usoara decat otelul
  • Pret mai mic decat otelul
  • Usor de sudat, dar mai putin decat otelul.
  • Prelucrabilitate ridicata

Tubul patrat din otel

Fiind un aliaj (fier si carbon) are multe proprietati interesante. Este un material mai greu decat aluminiul (de trei ori mai mult), deci este deosebit de apreciat pentru utilizarea in structuri grele si/sau care necesita rezistenta la coroziune si temperaturi extreme, cum ar fi constructia atat a caselor, cat si a structurilor mari, cum ar fi poduri, drumuri sau centrale de petrol sau gaze.

Este usor de sudat si are o usurinta moderata de taiere, turnare si prelucrare, deoarece este un material foarte dens.

Alegerea tevilor are o importanta ridicata atunci cand se construieste o locuinta si tocmai din acest motiv, este indicat sa se apeleze la un centru specializat de unde se pot achizitiona. Sfatul unui specialist este de asemenea important!

No Comments

    Leave a Reply